Domáce hamburgery

Domáce hamburgery

Grilovačková sezóna už pomaly začína a s čím by ste ju mali odštartovať než s domácimi hamburgermi. Tento recept je jednoduchý, chutný a hľavne si ho hned’ zamilujete. Najlepšie na tom je, že si doňho môžte dať čo chcete. Ja som napríklad veľkým milovníkom zeleniny, tak som si doň dala šalát a rukolu.

Tieto mini hamburgeríky som vyskúšala, ked’ k nám na návštevu prišli naši známi. Žemle som stihla napiecť doobeda a poobede sa už grilovalo. Mala som s nimi veľký úspech istotne som ich nerobila naposledy. 

Ingrediencie:

Žemličky:

  • 500g hladká múka
  • 150ml mlieko
  • 150ml voda
  • 50ml olej
  • 21g droždie
  • 1PL soľ
  • 1ČL cukor
  • 1ks vajíčko
  • sezamové semienka

Mäso:

  • 1kg melté morčacie mäso
  • soľ
  • majoránka
  • 2 strúčiky cesnaku

Na ozdobenie:

  • omáčka (kečup, horčica, majonéza…)
  • plátkový syr
  • zelenina (šalát, rukola, uhorka, paradajka…)

Postup:

Najprv si pripravíme žemličky. Začneme tým, že si pripravíme kvások. Vymiešame droždie s cukrom a trochou vody na kašu a necháme na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť.

Vo väčšej miske si zmiešame múku so soľou, potom pridáme kvások, olej a vlažné mlieko s vodou. Vypracujeme cesto, ktoré prekryjeme utierkoua necháme ho asi hodinu kysnúť.

Potom cesto rozdelíme na 12 častí, z ktorých vytvarujeme približne rovnaké guľky. Tie necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Takto hotové ich potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a môžme piecť. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

Teraz je čas si pripraviť mäso. V miske si zmiešame mäso, ktoré ochutíme rozpučeným cesnakom, soľou a majoránkou. Odložíme ho asi na 30 minút do chladničky aby odležalo.

Z mäsa vytvarujeme male placky ktoré opekáme z oboch strán na grilovacej panvici alebo na grile.

Teraz je čas si vyskladať svoj vlastný domáci hamburger. Rozkrojíme si žemličku na polovicu. Na spodnú časť si dáme omáčku, mäso na to syr a na záver šalát.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *