Domáci biely chlebík

Domáci biely chlebík

Dnes tu mám pre vás recept na domáci chlebík. Nikdy predtým som neskúšala piecť chleba, ale prišlo mi to ako dobrý nápad to konečne vyskúšať. Určite existuje množstvo rôznych receptov na chlebík, ale ja som si na začiatok chcela vyskúšať ten najjednoduchší. Takže dnes žiadne recepty s domácim kváskom ani nič podobné. Ale nebojte sa jedného dňa to určite vyskúšam aj s kváskom.

Ingrediencie:

  • 530g polohrubej múky
  • 10g droždia
  • 420ml teplej vody
  • 1 lýžička soli

Postup:

Najprv si droždie rozpustíme v teplej vode a necháme ho na niekoľko minút „pracovať“. Medzitým si v miske zmiešame múku so soľou a postupne prilejeme rozpustené droždie.

Pomúčime si pracovnú dosku a začneme cesto miesiť. Nezlaknite sa cesto je zo začiatku lepkavé preto si treba priebežne pomúčiť ruky a dosku aby sa na neprilepilo. Vymiesené cesto vytvarujeme do bochníka a dáme ho do misky.

Prekryjeme ho utierkou alebo potravinárskou fóliou (treba spraviť malú dierku aby cesto malo prístup ku vzduchu) a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.

Počas týchto dvoch hodím cesto bude kysnúť a zváčší svoj objem dvojnásobne (treba dať cesto do dostatočne veľkej misky aby vám cesto z nej neušlo).

Po dvoch hodinách dáme misku s cestom (prekryté fóliou alebo v sáčku) do chladničky na celú noc.

Na druhý deň si môžme upiecť náš vlastný chlebík. Pomúčime si ruky a dosku a z cesta vytvarujeme bochník. Položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ho odokryté podkysnúť 45-60 minút.

Rúru si vyhrejeme na 235 stupňov a a chlebík pečieme približne 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť na mriežke a môžme hned‘ jesť.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *